Romanian kissatilanne

On lähes mahdotonta sanoa, paljonko kulkukissoja Romaniassa on, sillä kaupungit eivät pidä kirjaa tappamistaan kissoista ja yksityiset ihmisetkin tappavat niitä. Kissoja arvioidaan kuitenkin olevan miljoonia, jopa enemmän kuin kodittomia koiria.

Taikausko elää Romaniassa vielä vahvana, ja monilla alueilla mustia kissoja vainotaan pahan onnen tuojina. Mustalle kissalle ei Romaniasta kotia löydä. Samat ennakkoluulot koskevat myös koiria.

Kissojen keskuudessa kuolleisuus on runsasta. Uhkatekijöitä ja sairauksia on paljon. Myrkky, liikenne ja kulkukoirat tappavat kissoja, ja vain pieni osa pentueista selviytyy aikuisikään.

Tarttuvien sairauksien joukossa on kissaruttoa, kissan immuunikato (FIV), klamydia ja kissan leukoosivirus (FeLV). Nartuilla jopa kolmesti vuodessa synnytettävät pennut rasittavat elimistöä, mikä heijastuu suoraan kissan ikään.

Projektit kissojen puolesta

Kumppanimme Romaniassa toteuttavat kissojen parissa samanlaista ”steriloi ja vapauta” -ohjelmaa kuin kulkukoirienkin parissa. 30–40 % kuukausittaisista steriloinneista tehdään kissoille. Tämä onkin tärkeää, sillä yksi kulkukissanarttu voi tuottaa jälkeläisineen seitsemässä vuodessa käsittämättömät 420 000 pentua.

Kissoja ja erityisesti kissanpentuja hylätään tarhoille lähes tauotta. Tavallista on, että kissat on vieroitettu emästään aivan liian varhain. Pienimmät pennut ovat hädin tuskin parin vuorokauden ikäisiä, jolloin niillä ei ole mitään mahdollisuuksia selviytyä saati kasvaa kotikissoiksi. Ne kissat, jotka voidaan pelastaa, muuttavat kissataloon, mistä käsin ne etsivät uutta kotia.